Ultima Ora

Un deceniu de la Tratatul de aderare – România a progresat, dar rămâne la coada UE

By on aprilie 25, 2015

La zece ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE, România a făcut o serie de progrese, dar rămâne la coada UE, conform Eurostat, în diverse domenii, precum transport, inclusiv autostrăzi, sănătate, educaţie, obiective majore- Schengen şi zona euro – nu au fost atinse, iar MCV este menţinut.

România a semnat, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, la 10 ani de la prezentarea cererii oficiale de aderare.

 

Romania-si-UE

„Procesul de aderare la UE, în cadrul căruia semnarea Tratatului de aderare, pe care o aniversăm astăzi (sâmbătă – n.r.), a fost un reper major, reprezintă cel mai important obiectiv naţional din ultimii 25 de ani care, alături de aderarea la NATO, a antrenat transformări ireversibile în ceea ce priveşte modernizarea societăţii româneşti, prin racordarea sa deplină la setul de valori şi principii europene şi euro-atlantice. Reuşita acestui proiect a avut la bază consensul întregii societăţi şi al clasei politice din România”, a declarat, cu acest prilej, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat MAE.

 

Şi preşedintele Klaus Iohannis a salutat momentul, subliniind că semnarea Tratatului de aderare a venit „după un proces dificil de negocieri care a marcat transformări profunde în multe domenii ale vieţii economico-sociale”.

„Acest moment a însemnat recunoaşterea faptului că România era pregătită să devină membră a Uniunii Europene, să se alăture unui spaţiu de valori definit de democraţie, stat de drept, economie de piaţă, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se arată în mesajul prezidenţial.

 

Dincolo însă de meritele României şi ale Bulgariei – ambele semnând Tratatul de aderare la 25 aprilie 2005 – acest moment dar şi cel al aderării, care avea să survină doi ani mai târziu, pe 1 ianuarie 2007, ilustrează şi voinţa politică a UE de a include în spaţiul comunitar fostele ţări din Pactul de la Varşovia.

 

Faţă de celelalte ţări din fostul bloc estic care, fie au depus cererea de aderare cu un an mai devreme, fie în acelaşi an, sau chiar un an mai târziu (Cehia şi Slovenia), şi au reuşit să adere în 2004, România şi Bulgaria au avut nevoie de încă trei ani pentru fi primite în UE.

 

România a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în 1995, iar în 1999, Consiliul European de la Helsinki a hotărât deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele care depuseseră cererea de aderare, între care şi România. Negocierile au fost deschise în prima jumătate a anului 2000 şi s-au derulat până la sfârşitul anului 2004, când Consiliul European a marcat încheierea negocierilor.

 

Continuare: mediafax,ro

600 Vizualizari Totale 1 Vizualizari Astazi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.