Ultima Ora

„Terminator 3”, alias Conservă, director de neînlocuit la Spitalul din Focșani. Pacienții vrânceni, bătaia de joc a triumviratului Oprișan-Raluca Dan-Bănicioiu

By on septembrie 21, 2015

de Ionel Sclavone 

121828_1

Demis de două ori pentru incompetență în decursul a 18 luni, directorul Spitalului Focșani vrea și a treia oară pe post, pentru că „vrea să termine proiectele începute”. Constantin Mândrilă, directorul interimar al Spitalului Județean din Focșani, va candida pentru a treia oară la conducerea principalei unități medicale din Vrancea. Mândrilă este singurul candidat care s-a înscris la concursul organizat de Ministerul Sănătății și care se va desfășura în prima parte a lunii octombrie. El se bucură de susținerea lui Marian Oprișan, fiind împins la înaintare de cumătra sa, Raluca Dan, mâna dreaptă a baronului de Vrancea. Fost secretar al Prefecturii Vrancea, în perioada inundațiilor din 2005, Constantin Mândrilă a devenit cunoscut după ce a furat conserve din cele destinate sinistraților. Pentru aceasta a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare și s-a ales cu porecla „Conservă“.

Concursul pentru postul de manager la Spitalul Focșani se va desfășura, potrivit anunțului Ministerului Sănătății, în mai multe etape: evaluarea dosarelor de candidat, pe 22 septembrie, proba scrisă pe 2 octombrie și interviul de selecție pe 7 octombrie. Constantin Mândrilă este singurul candidat înscris și a declarat că a făcut-o deoarece are proiecte nefinalizate pe care dorește să le ducă la capăt în următoarea perioadă: „M-am înscris la acest concurs și sunt singurul candidat. Vreau să termin proiectele începute pentru acest spital, cum ar fi reabilitarea și dotarea cu aparatură medicală“.

 

„Un manager care nu-și atinge indicatorii de performanță este mult mai docil”

 

Deși ar putea avea un cuvânt de spus, sindicaliștii din spital nu vor să se implice în această poveste, chiar dacă nu li se pare în regulă. Claudiu Grosu, șeful sindicatului Sanitas Vrancea, evită să comenteze situația concretă, însă este de acord că este nevoie de un manager competent: „Este într-adevăr o situație fără precedent în țară, dar schimbarea conducerii spitalului nu ține de activitatea și scopul sindicatului. Este important ca oamenii pe care îi reprezentăm să-și primească drepturile ce se cuvin. Ar fi bine și pentru noi, și pentru pacienți dacă am fi conduși de un manager performant. Toată povestea are un substrat politic, deoarece un manager care nu-și atinge indicatorii de performanță este mult mai docil în raport cu ministerul și poate fi schimbat oricând“.

 

Contracandidații, amenințați să nu se prezinte la concurs

 

Se pare că nu proiectele pe care intenționează să le finalizeze ar fi motivul pentru care Mândrilă este singurul candidat, ci presiunile făcute de șefii județului,  asupra potențialilor candidați. Cel puțin aceasta este părerea medicului Gabriel Negoiță, fost director al Spitalului din Focșani, în guvernarea PNL.  Potrivit spuselor sale, cei interesați s-au temut să-și depună dosarul de concurs pentru a nu fi expuși unor represalii. Doctorul Negoiță a povestit că, personal, a fost amenințat în urmă cu ceva timp, când a dorit să aplice pentru poziția de director medical la Spitalul Județean din Focșani.

„Nimeni nu vrea să candideze  împotriva lui de frică să nu se expună unor conflicte din care ar avea doar de pierdut. Vă spun acest lucru deoarece eu însumi am avut o experiență neplăcută când am vrut să concurez pentru funcția de director medical. Persoane importante din conducerea județului m-au amenințat cu atacuri în presa controlată de PSD, cu verificări, anchete și tot felul de alte mizerii. Am renunțat și am preferat să-mi văd de pacienți, pentru ca numele meu să nu fie târât prin noroi. Același lucru s-a întâmplat, cu siguranță, și acum“, a afirmat Gabriel Negoiță.

 

Hopa Costică, demis de două ori și se ridică

 

Situația de la Focșani este unică în istoria sistemului medical românesc.  Mândrilă a fost eliberat din funcție, în 2013, de ministrul Eugen Nicolăescu, deoarece  nu a atins indicii de performanță asumați prin contractul de management. Același ministru, cu aceeași mână cu care l-a concediat i-a semnat decizia de numire ca director interimar. La scurtă vreme, Ministerul Sănătății a organizat concurs pentru ocuparea postului de manager la Spitalul din Focșani, iar singurul concurent care s-a înscris și a câștigat a fost același Mândrilă.

După doar un an și jumătate, situația se repetă, trasă parcă la indigo. În vara acestui an, Mândrilă a fost destituit de pesedistul Nicolae Bănicioiu, din aceleași motive, neîndeplinirea indicilor de performanță. La fel ca și predecesorul Nicolăescu, odată cu ordinul de eliberare din funcție, Bănicioiu i-a semnat și numirea ca director interimar, pe 9 iunie. În prezent, postul de manager al Spitalului Focșani este scos din nou la concurs, iar singurul interesat este acelaşi Constantin Mândrilă.

 

Miza: achizițiile publice ale spitalului

 

Constantin Mândrilă este cumătrul Ralucăi Dan, mâna dreaptă a baronului Marian Oprișan, adevărata șefă a județului Vrancea, așa cum a arătat PUTEREA în ediția de vineri.  Oprișan l-a promovat la șefia principalului spital din județ, riscând un scandal public, fiindcă Mândrilă are cazier. În mandatele de director ale lui Mândrilă, firmele tatălui Ralucăi Dan, Ion Harabagiu, au încheiat, cu Spitalul Focșani, mai multe contracte foarte bănoase, pentru achiziția și întreținerea aparatelor de aer condiționat. Ultimul dintre acestea s-a încheiat în luna mai anul curent și a avut o valoare de 300.000 de lei, respectiv 3 miliarde de lei vechi.

 

Sursa: PUTEREA.RO
4193 Vizualizari Totale 1 Vizualizari Astazi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.