Ultima Ora

Proiectul i74. Noua politică în stat: cetăţeanul implicat!

By on ianuarie 24, 2016

 Comunicat de presă 

 

Ce este i74?

Este o inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”

Elementele pe baza cărora a fost întemeiat demersul i74 sunt: transparența (voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor), seriozitatea(fiecare absență nemotivată, sancționată cu 1% din salariu) și responsabilitatea (decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere, interzise; pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative).

Campania i74 a colectat primele 17.000 de semnături online pentru un Parlament pentru Cetățeni. Semnăturile au fost colectate în mai puţin de două luni de la lansare pe www.i74.ro. Obiectivul final vizează atingerea numărului de 100.000 de semnături în original din 11 județe ale României.

Cum pot cetățenii să semneze?

Persoanele care susțin acest proiectsunt încurajatesă semneze întâi pe website-ul inițiativei www.i74.ro. Echipa i74îi va contacta pe cei înscriși cu privire la detalii legate de centrele de colectare a semnăturilor. Conform legii, doar semnăturile în original se adaugă la totalul necesar. Semnătura virtuală vine în sprijinul proiectului pentru promovarea inițiativeiși pentru a comunica celor care vor să semneze unde și cum o pot face. Cei interesaţi sunt rugaţi să dea un click aicihttp://www.i74.ro/contacte_localepentru a vedea care este cea mai apropiată localitate unde se strâng semnături.

 

Cum pot cetățenii să devină voluntari?

Orice cetățean român,peste 18 ani poate face parte din corpul de voluntari ai inițiativei. Pentru detalii legate de voluntariat, se poate accesa pagina de web a inițiativei la adresahttp://www.i74.ro/volunteer.

 

Cum se poate dona şi la ce ajută?

Pentrudonaţii de oricevaloare, se poatecontribui la campania de crowdfundingpeplatformaIndiegogosaupe website-ul i74aici. Donaţiile sunt folosite la coordonarea voluntarilor, materiale promoționale, dezvoltarea paginii web, fotografii, clipuri video, apariții mass-media ş.a..

 

Mai multe informații despre campania i74 sunt disponibile pe website-ulwww.i74.ro și pe pagina oficială de Facebook https://www.facebook.com/ini74/.

Pentru reprezentanţii acreditaţi din presa străină, vă punem la dispoziţie materiale în limbile engleză, franceză, germană şi maghiară pe paginahttp://www.i74.ro/hu_en_de_fr.

 

 Date de contact:

iulian.berbece@hotmail.com| +40 762 35 84 44
iulia.cristina10@yahoo.com | +40 769 69 92 86

https://www.facebook.com/groups/173530539677564/ | Grup Fb: i74 Vrancea

Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.

Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.

12115524_10153225996692852_7408386568699432936_n

 

46475 Vizualizari Totale 1 Vizualizari Astazi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.