Ultima Ora

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu ajunge vineri la Odobești

By on aprilie 13, 2016

mulionhsgdjss-465x215

Casa de Cultură ”C. C. Giurescu” din oraşul Odobeşti organizează, vineri, 15 aprilie 2016, un eveniment dedicat pictorului odobeștean Nicolae Teodorescu. Acesta este considerat unul dintre cei mai importanți pictori bisericești de la începutul epocii moderne.

   „Numele său se leagă de Școala de pictură a Episcopiei Buzăului, fondată de Episcopul Chesarie în 1831, pe care a condus-o din 1837. A zugrăvit lăcașuri de cult din București, Vrancea și Buzău, pictând printre altele Biserica „Sfintii Apostoli” a Mănăstirii Ciolanu, Biserica ”Sfânta Treime” a Mănăstirii Rătești, catedrala episcopală a Eparhiei Buzăului și catedrala patriarhală din București. Datorită rolului său în renașterea picturii bisericești, în 1844 domnitorul Gheorghe Bibescu l-a ridicat la rangul onorific de Pitar. S-a stins așa cum a trăit în 1880, în discreție și modestie, fiind înmormântat la Mănăstirea Ciolanu.

Este pentru prima dată când lucrările pictorului Teodorescu aflate în Muzeul Bisericesc al Eparhiei vor fi expuse publicului vrâncean, grație generozității autorităților bisericești de la Buzău. Evenimentul face parte din programul cultural dedicat aniversării a 390 de ani de la prima atestare a Orașului Odobești. Vernisajul va avea loc la ora 12 în prezența Prof. Univ. Dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii”, se arată într-un comunicat de presă al Casei de Cultură Odobești.

196315 Vizualizari Totale 1 Vizualizari Astazi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.